Vingåker

Vingåker
Stationshuset i Vingåker stod färdigt redan i augusti 1862. Då var man som bäst i färd med att bygga godsmagasinet som fick en placering mittemot stationshuset. Vingåker fick ett pampigt stationshus. Likadant som det i Sparreholm fast spegelvänt
På den tiden var Vingåker en betydande ort och Västra Vingåkers församling var den största i trakten.

Den 3 november 1862 kom invigningståget till Vingåker och det bjöds på middag för konungen och representanterna för de fyra ständerna på Sävstaholms Slott. Som värld för tillställningen stod greve Trolle-Bonde. Från parken gick deltagarna i tåget upp mot slottet och på ömse sidor om vägen stod vingåkers allmoge och hälsade sällskapet i sina vackra dräkter. Slottet var dekorerat med flaggor och vimplar och på en läktare mittemot slottet var Svea gardes musikkår placerad.

Om Vingåker och vingåkersborna finns mycket att berätta….
Deras första stins, Jonsson, uppehöll platsen i 40 år. Han blev förstås avlöst från sin post såsmåningom och det kom andra. Under 50-talet kom dubbelspåret till trakten och då stod det gamla godsmagasinet i vägen. Ett rallarlag kallades in och under munter sång och konsumtion av innehållet i de buteljer som Bryggeriet tillhandahöll flyttades det gamla magasinet på trallor till den placering det numera har. Om detta förtäljer minnesgoda Vingåkersbor.
Som VSJS:are känner man att Vingåker är en ort som puttrar av gamla härliga minnen om fornstora dagar. Om detta kommer vi att forska mera framöver. Och vår bok kommer säkert inte att bli svår att fylla med material från orten.

Enligt uppgift såldes år 1946, 48 927 personbiljetter vid stationen

Tiden sprang ikapp även Vingåkers stolta station och hon har sovit i många år nu.. Men nu, i skrivande stund, har man påbörjat en upprustning och förbereder sig återigen för att ta emot tåg i Vingåker. Således skall vi kunna åka tåg till och från Vingåker igen från och med hösten 2003.

Undrens tids är ännu ej förbi…

Nedan en skiss över spårområdet i Vingåker. Denna är baserad på uppgifter fån SJ omkr 1925.  Godsmagasinets läge representeras av 122 meterskajen. Från godsmagasinet gick ett trallspår till mejeriet som inte är inritad här.